• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Okumak Özgürlüktür – Lokman Özkul – EĞİTİM

Okumak Özgürlüktür – Lokman Özkul – EĞİTİM

[ad_1]

Günümüzün en önemli sıkıntılarından biri kitap okumamaktır. Okuma oranı ülkemizde maalesef çok düşük. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüksekken, üzücü bir şekilde bizde oldukça alt sıralarda. Okuyanlarımızın da neredeyse yarısı okuduğunu anlamıyor. Bunları kafadan sallamıyorum,  bilimsel ve istatistiki sonuçlar. Okuduğunu anlamamakta, az okumaktan kaynaklanıyor. Ülke gündemimize ‘Kim ilyoner olmak İster’ yarışmasıyla giren ve şu anda bu yarışmada uzman kişi olarak görev yapan Arda isimli gencimizi hatırlayalım . Tıp fakültesi öğrencisi Arda, çok okumasının karşılığını 1 milyon TL kazanarak ve gönüllere girerek gördü. Parası yeteri kadar olmadığı için yılda 150 kitap okuyabildiğini söyleyen Arda, şimdi daha fazla kitap okuyabiliyor. Hatırlarsak, milyonluk soruda, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını defalarca okuyup, iyice düşünerek toprak cevabını verdikten sonra, Arda da bir hayli özgür olmuştu. Kuş gibi hafiflemiş ve hedeflerine doğru ilerlemişti. Arda, eğer çok kitap okumasaydı bu soruya doğru cevap veremezdi. Bu gencimiz, çocuklarımız ve gençlerimiz için, özellikle kitap okuma noktasında bir rol modeldir.


Kitap okuyan insan yalnızlık çekmez. Kitapların dünyasına girerek, yeni ufuklara doğru yol alır. Kendisine yeni arkadaşlar bulur, zaten kitap insan için en iyi arkadaştır. Onunla derdinizi paylaşabilirsiniz, duygusal bir ortama girebilirsiniz, keyifli saatler geçirirsiniz  yani arkadaşlarınızın arasında hangi duyguları yaşamak istiyorsanız, kitapların dünyasında da aynı duyguları yaşarsınız hatta daha fazlasını.

Okumak nefes almaktır, okumak özgürlüktür. Bizler derin derin solurken havayı ve süzülürken! gökyüzünde; çocuklarımızı, gençlerimizi kitaplardan  mahrum bırakmayalım ‘okuma ‘nın eşsiz dünyasına girsinler ve derin derin nefes alsınlar, özgürlüğü tatsınlar. Bu işin lamı cimi, acabası yok, kendimiz  okumalı  ve en yakınlarımızdan başlayarak çevremizdekilere dahi okutmalıyız. Ülkemizin gelişmesi ve muasır medeniyetler seviyesine çıkması da ancak bu yolla olur. Almanya seyahatimde gördüm ki; bu ülke insanı nerede olursa olsun okuyor, ayakta bile kitap okuyorlar, ondan dolayı da gelişmiş ülkeler kategorisindeler. Bu ülkeler karşısında, kesinlikle komplekse kapılmamalıyız. Millet olarak, hakkını vererek okuduktan sonra, bizim aşamayacağımız engel, ulaşamayacağımız hedef  yoktur.

En önemli sıkıntılardan biri de, okuduğunu anlamamak. Bunun çaresi de, tabii ki çok okumak. Okumak, anlama kabiliyetimizi artırır. Ne kadar okursak, o kadar çok biliriz. Ne kadar öğrenirsek, o kadar fazla farklı yere gideriz.  Mesela, çocuk kitapları, çocuklara televizyona kıyasla %50 oranında daha fazla kelime öğretmektedir. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, kelime dağarcığı başka insanlara göre daha geniş olan insanlar, sadece okuma testlerinde değil, aynı zamanda diğer derslerde de daha başarılı oluyorlar. İşte çocuklarımızın gençlerimizin okullarında başarılı olmaları ve sınavlarında daha iyi sonuç alabilmeleri için en geçerli yol da çok okumak. Öğrenciler haftada düzenli olarak bir kitap okusunlar,  iddia ediyorum, kazanamayacakları sınav yoktur.

     Okumak ifade yeteneğimizi geliştirir

Okumak bizi daha iyi bir iletişimci veya sosyal yetenekleri daha gelişkin bir insan yapmayabilir, ancak kendimizi daha geniş bir çerçevede, daha net kelimeler ve kavramlarla ifade etmemizi sağlar.
 
 
Okuduğumuzda, en basit haliyle;
Bilgi kazanırız,
● Hafızamız güçlenir,
● Analitik düşünce yeteneklerimiz gelişir,
● Konsantrasyonumuz artar,
● Daha iyi yazarız, daha iyi muhakeme yaparız,
● Unutulmaz hatıralar kazanabiliriz,
● Karakterimiz daha iyi şekillenir,
● Etrafımızdaki ilginç olma katsayımız artar,
● Kişisel ilişkilerimizde pozitif etkileri olur,
● Yaratıcı!  zekamız gelişir,
● Öncelikle ülkemizi, sonrasında ise dünyamızı daha iyi noktalara taşıyabiliriz.

Okuyun ve özgürlüğe kanatlarınızı açın.
Rahmetli  Aliya’nın dediği gibi, okuyarak özgür olun..

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
lokmanozkul@gmail.com

[ad_2]

Afyon Kent Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Afyon Kocatepe Üniversitesine YÖKAK’tan Tam Akreditasyon

Afyon Kocatepe Üniversitesine YÖKAK’tan Tam Akreditasyon

Nisan 25, 2024, Afyon Kocatepe Üniversitesine YÖKAK’tan Tam Akreditasyon için yorumlar kapalı
Özel Yurt Müdürleri Barınma Hizmeti Eğitimi Toplantısında Buluştu

Özel Yurt Müdürleri Barınma Hizmeti Eğitimi Toplantısında Buluştu

Nisan 25, 2024, Özel Yurt Müdürleri Barınma Hizmeti Eğitimi Toplantısında Buluştu için yorumlar kapalı
Afyonkarahisar’da İlk Kez Karakucak Güreşi Müsabakaları Düzenlendi

Afyonkarahisar’da İlk Kez Karakucak Güreşi Müsabakaları Düzenlendi

Nisan 25, 2024, Afyonkarahisar’da İlk Kez Karakucak Güreşi Müsabakaları Düzenlendi için yorumlar kapalı
Başarılı sporculardan Başkan Varol’a ziyaret

Başarılı sporculardan Başkan Varol’a ziyaret

Nisan 25, 2024, Başarılı sporculardan Başkan Varol’a ziyaret için yorumlar kapalı
Başkan Yıldırım’dan DSİ Bölge Müdürlüğüne ziyaret

Başkan Yıldırım’dan DSİ Bölge Müdürlüğüne ziyaret

Nisan 25, 2024, Başkan Yıldırım’dan DSİ Bölge Müdürlüğüne ziyaret için yorumlar kapalı