• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Eğitimci-Yazar Lokman Özkul yazdı “YENİ NORMAL” – SAĞLIK

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul yazdı “YENİ NORMAL” – SAĞLIK

[ad_1]

04 Haziran 2020 – 11:25 – Güncelleme: 04 Haziran 2020 – 11:34

Bu kavram yeni hayatımıza girdi diyebiliriz. Covid 19 salgını sonrasında, normalleşme çabaları esnasında, bu yeni kavram ile karşı karşıya geldik. Yeni normal süreç, covid 19 virüsünden sonra hayatın normale dönme aşamalarını kapsamaktadır. Uzmanların önerisiyle de, bu aşamalar kontrollü ve temkinli olarak yapılmalıdır. Salgının hızı yavaşladı, etkisi kırıldı gibi nedenlerle tedbiri elden bırakmamalıyız. Normal bir süreçte değiliz daha, onun için bu döneme ‘YENİ NORMAL’ süreç diyoruz. 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve 18 yaş altı gençlerimiz çocuklarımız hala kısıtlamalar kapsamında. Süreç normal olsa onlar da kısıtlamalardan kurtulacaklar ama değil. İnşallah en kısa zamanda normale döneriz.

Yeni Normal Dönemde Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?
Yeni normal süreçte aslında, alınan sıkı tedbirlerin aynı şekilde bireysel açıdan uygulanmasını kapsamakta ve bu açıdan kişilerin tedbiri, sağlıkları için elden bırakmamaları gerekir.

Bunun için hangi alışkanlara devam edeceğiz;

  • Sosyal alışkanlıklarımızı değiştirmek gereklidir.
  • Maske takmayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
  • AVM’lere zorunlu olmadıkça gidilmemeli, bunun yerine online alışverişe yönelinmelidir
  • Kuaförlere, berberlere giderken de temkinli olmaya devam edilmelidir. Mutlaka maske kullanılması gerekmektedir. Havlu, makas ve manikür-pedikür aletleri sterilize edildiğinden emin olmanız gerekmektedir.
  • Mağazalara, marketlere giderken de kalabalık olan mağazalardan kaçınmak gereklidir.
  • Dışarıdan tuvalet kullanırken temkinli olmak ve ellerimizi mutlaka kurallara göre yıkamak, dezenfekte etmek gereklidir.

Yeni Normal Süreçte Nasıl Davranmamız Gerekir?

Eskiden hiçbir koruma önlemi alınmadan sosyal yaşantıya devam ediliyordu fakat artık bu durum değişti. Normalden kasıt klasik alışkanlıkları kapsamaktaydı.

Örneğin; el sıkışabiliyorduk, sarılıp kucaklaşabiliyorduk, elimizi yıkıyorduk ama görünür kirlilik olduğunda yıkıyorduk, maskeyi bulaşıcı hastalığı olan hastalar ve hekimler de  riskli durumlarda kullanıyordu. Biz doğru dürüst maskeyi  bilmiyorduk, kullanmıyorduk. Bunların hepsi hayatımıza Koronavirüs Covid-19 salgını ile girdi. Şimdi ‘Yeni Normal’ bunlarla birlikte olacaktır. Yani artık hepimiz birçok alışkanlığımızı, sosyal alışkanlığımızı değiştirmek durumunda kalacağız , öyle olması da gerekiyor.
Sarılmayı, kucaklaşmayı, hasta olan kişiye ziyarete gitmeyi seven kişiler olarak bu duruma belki biraz daha zor alışacağız ama alışmak zorundayız. Mümkün olduğunca temassız yaşamaya alışmak durumundayız. Selamlaşma şeklimizi bile değiştirdik zaten genelde gönül selamı veriyoruz.. Sarılıp kucaklaşmayı zaten uzun süre hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor.

Maske takmayı alışkanlık haline getirmek gerekir

Dışarıya çıktığımızda, toplu olarak bir yerde bulunuyorsak veya iş yerlerinde birçok kişi çalışıyorsak maske ile birlikte yaşamaya devam edeceğiz, maske ile yaşamaya alışacağız. Arabada tek başına seyahat ediyorsak takmak zorunda değiliz ama iner inmez mutlaka maskemizi takmayı artık bir alışkanlık haline getireceğiz. Artık normal bu alışkanlıklar olacaktır. Virüsün belki sıklığı azalabilir, belki hayatımızda bu mikro organizmayı daha az yoğun hissediyor olabiliriz, hastalanan sayısı, vefat sayısı azalacak ama en azından aşısı, ilacı bulunana kadar virüs tam olarak yok olmayacaktır. Uzmanların ikinci riskli dönem olarak ifade ettiği,  Eylül- Ekim döneminde daha da temkinli olmamız gerekecektir.
 Bu YENİ NORMAL dönemde, salgınla ilgili her şeyin bittiği asla düşünülmemelidir. Birçok kişi, Covid-19 salgınından önceki dönem gibi her şeyin normale döndüğünü düşünüyor fakat bu büyük bir yanılgıdır, dikkatli olunması gerekir.

Salgının bitmesi için herkesin hasta olması gerekmiyor
Salgının bitmesi için toplumun hepsinin hastalığı geçirip bağışıklık kazanması gibi bir durum gerekmiyor. Yani ‘ben nasıl olsa hasta olacağım, havalar sıcakken bunu atlatayım, bağışık olayım’ gibi bir düşünce kimse de olmamalıdır. Biz bu salgından, bu virüsü almadan da kurtulabiliriz. ‘Ben de geçirmiş olurum, bağışıklık kazanmış olurum’ şeklindeki düşünce doğru bir düşünce değildir.

Bu ‘Yeni Normal’ dönemde, herkese virüssüz, sağlıklı günler dilerim.

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
lokmanozkul@gmail.com

 
Faydalandığımız Kaynak ve Uzman: https://npistanbul.com/koronavirus/yeni-normal-surec-01/06/2020
Uzm. Dr. Songül ÖZER- Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı

[ad_2]

Afyon Kent Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı

AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı

Mart 29, 2024, AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı için yorumlar kapalı
Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı

Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı

Mart 29, 2024, Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı için yorumlar kapalı
Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız

Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız

Mart 29, 2024, Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız için yorumlar kapalı
Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız

Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız

Mart 29, 2024, Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız için yorumlar kapalı
Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi

Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi

Mart 29, 2024, Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi için yorumlar kapalı