• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Atso Başkanı Hüsnü Serteser değerlendirmelerde bulundu – SİVİL TOPLUM

Atso Başkanı Hüsnü Serteser değerlendirmelerde bulundu – SİVİL TOPLUM

[ad_1]

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2020 yılı Temmuz ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Serteser’in açıklamaları şöyle:

Sayın Meclis Başkanım;
Sayın Divan;
Sayın Yönetim Kurulu Üyelerimiz;
Sayın Meclis Üyeleri;
Sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Bu yılın Mart ayından itibaren 5’inci Meclis toplantımızı video konferans sistemi ile düzenliyoruz. İnşallah Ağustos ayında sosyal mesafe ile de olsa hizmet binamızda bir araya geliriz.

Değerli Meclis Üyeleri,
Temmuz ayı tarihimizdeki birçok önemli olaya şahit olduğumuz aydır. 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi, nasıl Temmuz ayının utanç hanesine yazıldıysa; bu hain darbe girişimine karşı direniş ve kazanılan zafer de gurur hanesine yazıldı.

15 Temmuz, sadece ülke yönetimine değil, ekonomik işleyişe de darbe isteğinin bir yansımasıydı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, milletimizin feraseti ile bu hain planı bertaraf etmeyi başardık. Bu vesile ile 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46’ncı yıldönümünü idrak ettik. Kıbrıs Barış Harekatı’na imza atan rahmetli devlet adamlarımız Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ı, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum. Kıbrıs Barış Harekâtı, günümüzde yaygınlaşan Mavi Vatan kavramının da temellerini atması bakımından da çok önemlidir.

Bugün, Milli Mücadelemiz’in kilometre taşlarından birisi olan Erzurum Kongresi’nin de 101’inci yıldönümü. Kurtuluş Savaşı’nın seyrini belirleyen Erzurum Kongresi’ne katılan, ardından büyük zafere giden yolda emin adımlarla ilerleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
Bu yıl İstanbul Sanayi Odası’nın 2019 Yılı İlk 500 Büyük Kuruluş Araştırması’nda Odamız’a kayıtlı bir firmayı görmekten mutluluk duyduk. 2018 Yılı İkinci 500 Listesi’nde 225’inci sırada yer alan Oruçoğlu Yağ Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bu yıl büyük bir atılım yapıp 429’uncu olarak İlk 500’e girmeyi başarmıştır. Şirketin yöneticilerini ve çalışanlarını gönülden kutluyor; başarılarının devamını diliyorum.

Bu vesile ile, kısa bir süre önce kaybettiğimiz Oruçoğlu Yağ’ın sahibi merhum Hakan Bahçeci’yi de rahmet ve minnetle anıyorum.

Değerli Meclis Üyeleri;
Bu yılın Mart ayından bu yana hayatımızda, “kontrollü sosyal hayat”, “yeni normal” gibi kavramlar yer alıyor. Bu kavramları sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen duyarlılığı destekledi. Biz de Odamız’da kontrollü sosyal hayat ve yeni normalin gerektirdiği şartlara azami ölçüde uyuyoruz. Hizmet binamızın girişinde misafirlerimiz, ateş ölçümleri yapılarak ve maske takmaları sağlanarak ilgili birimlere yönlendiriliyor.

Binamızın çeşitli bölgelerinde Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından üretilen el dezenfektanı ve ayaklı dezenfektan ünitesi konuldu. Misafirlerimizin dezenfektan kullanımı da özendiriliyor.

Ayrıca hizmet binamız düzenli olarak virüse karşı dezenfekte ediliyor. Hizmet binamızda koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında üyelerimize çay ve kahve ikramını bir süreliğine durdurduk; personelimizin de bu salgından korunması için gerekli önlemleri aldık.

Bu çalışmalarımız, güzel bir netice ile taçlandı. Odamız, Türk Standardları Enstitüsü’ne müracaat ederek TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almak istediğini bildirdi. TSE tarafından yaklaşık 1 ay süren işlem ve incelemenin ardından Odamız, Güvenli Hizmet Belgesi aldı. Belgemiz imzalanarak tarafımıza gönderildi. Bu müjdeyi de sizlerle paylaşmak istedim.

Sayın Meclis Üyeleri;
Afyonkarahisarımız, termal turizm ile ön plana çıkan bir şehirdir. Malumunuz olduğu üzere, ilimizdeki otellerin büyük çoğunluğu yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla hizmetlerine ara vermişlerdi. Haziran ayından itibaren, otellerimiz Güvenli Turizm Belgesi alarak hizmetlerine kaldıkları yerden başladılar. Ağustos ayından itibaren hizmete kapalı otellerin bir kısmının daha açılacağını düşünüyoruz. Hizmete yeniden başlayan otellerimizi de Güvenli Turizm Belgeleri ile birlikte sosyal medya mecralarımızdan duyuruyoruz.

Bu zor dönem ve şartlarda hizmet veren, hizmet verecek olan otellerimizin sahiplerine, yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
Malumunuz olduğu üzere 18 Temmuz 2020, Cumartesi günü Türkiye’nin Otomobili Üretim Fabrikası Temel Atma Töreni yapıldı. Türkiye’nin Otomobili TOGG’un sosyal medyada başlattığı Yenilikte Ben De Varım kampanyasına şahsen katıldım, Odamız da bu kampanyada yerini aldı.

Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nu destekliyor, yerli ve milli otomobilin ekonomimize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yerli ve milli otomobilin hayata geçiyor olması, “Biz yaparız” algısının oluşturulmasında da etkili olacaktır.

Değerli Meclis Üyeleri;
Ekonomimizde çarklar dönüyor; ama elbette Mart ayı öncesindeki gibi bir hızdan bahsedemeyiz. Son açıklanan kredi paketiyle inşaat ve otomotiv sektörü bir nebze olsun hareketlendi, son yayımlanan genelge ile lokanta, kafe, restoran gibi yerlerde saat kısıtlaması sona erdi. Olumlu gelişmeler var; ancak bazı göstergeler durumun tam iyiye dönmediği hakkında ipuçları veriyor.

Bu değerlendirmelere geçmeden önce, ihracat hakkında bilgi vermek isterim. Afyon’dan yapılan ihracatta, belirli sektörlerde çabuk toparlanma görülüyor. 2020 yılı Haziran ayındaki ihracatımız, geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 36 arttı. Bu, çok önemli bir göstergedir. Bizim için çok önemli bir sektör olan doğaltaş sektörü, ihracatta artış gösterdi. Yumurta sektörünün yaptığı ihracat da, henüz tam toparlanamamış olsa da geçen yılın aynı ayına göre arttı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerinden derlediği bilgilere göre 4/a sigortalı (kadrolu) çalışan sayısı Nisan 2020’de Nisan 2019’a göre 379 bin azalırken, işsizlik sigortasına başvuranların sayısı 167 bin arttı.

TÜİK’in verilerine göre; sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 19,9 azaldı. Sanayi üretimi Mayıs’ta ise bir önceki aya göre yüzde 17,4 arttı.

Yine TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 61,7 iken Haziran ayında yüzde 19,1 oranında artarak 73,5 değerine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 5 aylık verilerine göre cari açık 16 milyar 720 milyon dolar oldu. Ekonomi uzmanları 2020 yılı sonu itibariyle 9 ila 18 milyar dolarlık cari açık bekliyordu.

Bütün bu bahsettiğim istatistikler, ekonomide karşı karşıya olduğumuz zorlukları özetliyor. Bunları umutsuzluğu ifade etmek için söylemiyorum.

Şunu bilmemiz gerekiyor: Pandemi sürecinin hem toplum sağlığı, hem de toplum refahı üzerindeki etkileri geçmedi. Durumun bilincinde olarak hem sağlık tedbirlerini elden bırakmamalı, hem de işletmelerimizin planlamalarını gerekirse profesyonel destek alarak yapmalıyız. Bu sürecin sonunda şehrimiz ve ülkemiz güçlü çıkacak, buna yürekten inanıyorum; ancak ayakta kalmak ve güçlü olmak, aynı zamanda planlama ve doğru adım atma ile mümkün olur.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
2006’dan bu yana aralıksız olarak ATSO Spor Oyunları’na imza atan Odamız, 2019’da 14’üncü ATSO Spor Oyunları’nı başarıyla bitirdikten hemen sonra, 2020’deki 15’inci ATSO Spor Oyunları için hazırlıklara başlamıştı. Mart ayından itibaren ülkemizde etkisi görünen pandemi ile birlikte gelişmeleri takip ettik.

Bildiğiniz üzere, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla ülkemizde futbol karşılaşmaları ancak en üst iki ligde devam ediyor. Basketbol ve voleybol müsabakaları ise tamamı ile askıya alındı. Dünyada EURO 2020 Futbol Şampiyonası ile Tokyo’da düzenlenecek Yaz Olimpiyatları 2021’e ertelendi.

Bu gelişmeler ışığında biz de ATSO Spor Oyunları’nı bu yıl düzenlememe kararı aldık. 2021 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız 15. ATSO Spor Oyunları’nda daha coşkulu, daha rekabetçi, daha centilmence geçecek müsabakalarda üyelerimizle bir araya gelmeyi umuyor ve diliyoruz.

Sayın Meclis Üyeleri;
Konuşmanın başında bir cümle ile bahsettiğim Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne de ayrı bir vurgu yapmak isterim:

Hatırlayacağınız gibi 2019’un Şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ve TOBB ETÜ arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında ilimizden Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul olarak belirlenmişti. 2019-2020 eğitim öğretim yılında bu pilot uygulamanın ilk meyvelerini toplamaya başladık.

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde yaptığı üretimle örnek bir okul olduğunu gösterdi. Okulumuz, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında alkol kullanım izinli 3.250 litre el dezenfektanı, 5.700 adet yüz siperliği, 210 ton yüzey dezenfektanı üretti.

Okulumuz, çok önem verdiğimiz Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı ile öğrencilere birçok iş imkanı sunuyor. Velilerimizin ve öğrencilerimizin lise tercih döneminde bu durumu dikkate alacağını düşünüyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
Sözlerimin sonunda, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor; kamuoyunun haber alma özgürlüğünün sağlanması için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan gazetecilere, televizyonculara, internet habercilerine ve radyoculara yaptıkları kutsal görev dolayısıyla teşekkür ediyorum.

Önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz Kurban Bayramınızı da en içten dileklerimle tebrik ediyor; bayramın şehrimize, ülkemize, İslam Alemi’ne ve tüm insanlığa öncelikle sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Sizleri tekrar saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

[ad_2]

Afyon Kent Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı

AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı

Mart 29, 2024, AK Parti milletvekilleri duyurdu; FTR hastanesinin ihalesi yapıldı için yorumlar kapalı
Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı

Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı

Mart 29, 2024, Okul Sporları Yıldız Hentbol Türkiye Şampiyonası Sonuçlandı için yorumlar kapalı
Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız

Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız

Mart 29, 2024, Karataş: Önce Sevgi İle Engelleri Aşacağız için yorumlar kapalı
Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız

Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız

Mart 29, 2024, Yağcı: Hizmetin Kalitesini Arttırmak İçin Gerekeni Yapacağız için yorumlar kapalı
Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi

Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi

Mart 29, 2024, Uluçay’dan Öğrencilere ‘Ulaşım Masraflarınız Bizden’ Müjdesi için yorumlar kapalı